fbpx

Pilates Kezdőknek Sorozat #5 – Vállak a pilatesben (12:51)

2019-09-30T14:43:22+02:002018 április 24 kedd|Edzésvideók, Pilates kezdőknek|2 hozzászólás

Ma a Pilates Kezdőknek Sorozat 5. részében a vállról lesz szó.

A váll összetettebb mint gondolnád, és szeretném tisztázni, hogy igazából mit is jelent. Leggyakrabban mint izom vagy egy ízület beszélünk róla, de ez így nagyon le van egyszerűsítve.

bioenergetikus.hu

A váll a vállövből és vállízületből épül fel, aminek része még nagyon sok izom, csont és ízület. A nagyobbakat felsorolom, a teljesség igénye nélkül 🙂 :

 • kulcscsont
 • lapocka
 • felkarcsont
 • trapéz izom
 • rombusz izmok
 • mellizmok
 • széles hátizom
 • delta izmok

A vállat érintő mozdulatok a karemelések és amikor csak a válladat mozgatod. Az utóbbiról látsz lejjebb egy képet.

Egy egyszerű karemelésnél is valamennyi izom és csont aktiválódik. Ezért mondom mindig, hogy “engedd le a vállad, lapocka zár”, amikor megemljük a karokat.

A másik típusba tartozik például a mellkas kiemelés, és a váll mobilizációs gyakorlatai – ezeket vesszük át és gyakoroljuk a mai videóban. Ne felejtsd el, hogy a váll izmai elsősorban a lapockát mozgatják, tehát amikor vállat érintő mozdulatot csinálunk, akkor is figyelned kell a lapockára, amit lehet inkább a hátad részének gondolnál.

bioenergetikus.hu

A vállízület a legérzékenyebb és leginstabilabb ízület a testünkben. Ennek köszönhető, hogy szinte bármerre tudod forgatni a karod; és emiatt sérül meg nagyon könnyen. Fontos hogy erősítsük, de ne teheljük túl; és mozgékonyan-hajlékonyan tartsuk a testünknek ezt a tájékát!

Néhány instrukció a vállra vonatkozóan, amit már biztos hallottál:

Húzd hátra kicsit és engedd le a vállad, távolítsd a füledtől!

Nyújtozz lefele a karokkal!

Emeld ki a mellkast, lapocka zár!

V alakban érezheted a hátadon, ahogy lehúzod a lapockákat…

Amikor fáj a vállad, vagy alig bírod mozgatni a karod, először meg kell próbálni kitalálni, hogy hol lehet a probléma – a váll összetettsége miatt ez sok helyen lehet. A lapockánál, a karnál, valamelyik izomnál vagy ízületnél? Ezt orvos tudja a legbiztosabban megállapítani, nem ajánlom az otthoni kísérletezést! Mi a pilatessel megelőzni tudjuk a fájdalmat, és megőrizni a váll egészségét 🙂

Zsuzsi

Ui.: Ha hasznosnak találod ezt a sorozatot, nagyon megköszönöm, ha megosztod a barátaiddal! Csak görgess kicsit lejjebb és egy kattintással megteheted bármelyik közösségi oldalon, vagy e-mailben is.

Uui.: Van kérdésed? Írd meg kommentben, szeretem amikor kérdeztek! 🙂

2 hozzászólás

 1. Károly Beatrix 2019-04-07 at 18:10 - Reply

  Szia Zsuzsi!
  Harmadik alkalommal kezdenék Veled 21 napos kihívást. Eddig mindkétszer már az első napokban a vállizuletem valószínűleg begyulladt. Az oldaltámaszoknál nagyon instabil vagyok. (Amúgy 60 kg, 45 éves, lassacskán hízok és nem sportolok.) Azért biztos ezt a súlyt is nehéz a vállamnak tartani, főleg, hogy nincs hozzászokva. Nem is tudom, mások hogy csinálják. Valami jótanácsod volna-e ezügyben? Volt már másnak is ilyesmi panasza?
  Szeretném most végigcsinálni a 21 napot, mert tetszik és frissít és feltölt. A váll fájdalom miatt azonban túl sok gyakorlatot ki kellett hagynom, szeretném, ha ez most másképp lehetne.
  Köszönöm előre is a választ és hogy ezt lehetővé teszed nekünk!
  Üdvözlettel, Bea

  • Kiss Zsuzsi 2019-04-08 at 12:38 - Reply

   Szia Bea,

   sokan vannak, akiknek valamilyen mértékben fáj a válluk az alkartámaszos gyakorlatoktól, nem vagy ezzel egyedül. Bár ha begyullad a vállad a terheléstől, akkor ott nagyobb probléma is lehet, mint hogy még nem elég erős ahhoz hogy megtartsa a súlyod.

   Teljes támaszt szoktál csinálni, vagy lent van a térded? Mert könnyítésnek azt szoktam ajánlani, hogy tegyétek le az alul lévő (oldaltámasznál) térdet, mert az vesz le súlyt a vállakról.

   Ha úgy sem jó, szerintem egy alaposabb orvosi vizsgálatra lehet szükség, és a probléma okát ne csak a mozgásszervrendszerben keresd. A testünkben minden mindennel összefügg, és lehet az étkezés megváltoztatása segíthet, vagy valahol máshol van gyulladásban a szervezeted, ami a válladnál jön ki…

   A nem támaszos vállgyakorlatok hogy mennek? Akkor is fáj? Ha nem, akkor először érdemes olyan gyakorlatokkal (oldalemelés, vállról nyomás, előreemelés…), esetleg fél-1 kg súlyzókkal erősíteni a vállad, hogy a támaszt jobban bírja.

   Gyulladt ízületet viszont nem szabad terhelni.

   A kihívás alatt vagy könnyítsd a támaszokat úgy hogy leteszed a térded, ahol lehet; vagy azokat váltsd ki karemelésekkel. De ne erőltesd ha nagyon fáj csak azért, hogy mindent megcsinálj a kihívásból, mert nem éri meg. Attól még végigcsinálásnak számít, ha kicsit máshogy csinálod 😉

   Remélem tudtam segíteni!

Leave A Comment