fbpx

Pilates Kezdőknek Sorozat #4 – Hátrahajlás és gerinccsavarás (16:45)

2019-09-30T14:43:32+02:002018 április 22 vasárnap|Edzésvideók, Pilates kezdőknek|2 hozzászólás

Ahogy az előző részben is írtam, a rugalmas és mozgékony gerinc fenntartása az egyik legjobb dolog, amit a hátfájás ellen tehetünk.

A mozgásszegény ülő életmód, az extra túlsúly és a kor előrehaladta a 3 legfőbb oka a hátfájásnak. Tehát ne felejtsd el, bár teljesen természetes, hogy azért szeretnél tornázni hogy jobban nézz ki; ugyanolyan fontos (ha nem fontosabb) hogy egy egészséges és jól működő test fenntartásáért tornázz.

bioenergetikus.hu

A mai videóban a gerinc 2 fontos mozgásáról lesz szó: a hátrahajlásról és a forgatásról, hogy hogyan csináld helyesen, sérülés nélkül őket.

Hátrahajlás

A hátrahajlás talán az egyik legfontosabb mozdulat, amit ma tehetünk. Minden hétköznapi mozdulattal és tevékenységgel a gerinc előrehajol (gépelés, vezetés, olvasás, főzés…) Ezért fontos, hogy a hát felső szakasza erős maradjon és könnyedén hajoljunk hátra, amivel ellensúlyozzuk a mindennapi tevékenységeinket. Így kerülhető el a hátfájás és a rossz testtartás.

Ma néhány alapvető hátrahajló pilates gyakorlatot nézünk meg, hogy tényleg hatékonyan tudd majd csinálni őket 😉

bioenergetikus.hu

Gerinccsavarás

Sokan nem figyelnek eléggé arra, hogy tényleg gerincből-törzsből forduljanak… Helyette a fejjel, nyakból vagy csak a vállakkal fordulnak, amivel így egyrészt nem érik el az ilyen gyakorlatok eredeti célját, másrészt sérüléshez is vezethetnek. Más izmok dolgoznak.

Ma megtanulunk helyesen forogni – amihez erő és hajlékonyság is kell; illetve itt is igaz, hogy nem az a lényeg hogy minél látványosabb és nagyobb legyen a mozdulat! Fontosabb, hogy a megfelelő izmok dolgozzanak, mégha alig mozdulsz is.

Építsd be az eddig tanultakat is, mindig mindenre figyelünk, amennyire tudunk. 🙂 Így fogsz egyre többet kihozni a 10-30 perces pilates edzéseidből.

Ne felejtsd el, hogy nem biztos hogy minden gyakorlat mindenkinek jó! Ha megfájdul a hátad – főleg ha nyilallóan-, akkor hagyd abba, és kérdezd meg az orvosodat hogy mit-hogyan csinálhatsz.

Jó edzést mára, és írd meg kommentben milyen volt, hogy haladsz!

Zsuzsi

2 hozzászólás

  1. Éva K 2018-04-23 at 09:33 - Reply

    Kedves Zsuzsi, hálásan köszönöm a munkádat. És képzeld, hason fekvésben már befér a hasam alá az a bizonyos papírlap, amit egy régebbi, talán őszi videódban mondtál :))) örömömben megkönnyeztem a sikerünket.

    • Kiss Zsuzsi 2018-04-25 at 12:41 - Reply

      Szuper Évi, nagyon örülök! 🙂 Erősödtél, hajlékonyabb lettél, és egyre tudatosabban tornázol!

Leave A Comment