fbpx

Pilates Kezdőknek Sorozat#3 – Előrehajlás és gördülések (13:49)

2019-09-30T14:43:42+02:002018 április 20 péntek|Edzésvideók, Pilates kezdőknek|0 Comments

Újra itt vagyok a Pilates Kezdőknek Sorozat #3 részével. 🙂 Ma a gerinc mozgásairól beszélünk, és hogy hogyan végezd biztonságosan az előrehajlásokat és gördüléseket.

Ha csak most csatlakoztál hozzánk, nézd meg először az előző részeket, egymásra épülnek:

Bevezető: Mi a pilates és mi nem?

Első rész: Semleges gerinc

Második rész: Hogyan használd a hasizmokat – főleg a haránthasizmot – pilates közben

Ahogy az első részben is írtam/mondtam, én 2 nagy csoportra osztom a pilates gyakorlatok aszerint, hogy mi a célja: erősíti a törzs izmait és egyenesen kell tartani közben a hátad, vagy átmozgatja. A következő 2 részben az utóbbiról fogunk beszélni.

Joseph Pilates azt mondta, “ha a gerinced 30 éves korodban rugalmatlan, akkor öreg vagy. Ha 60 évesen teljesen rugalmas, akkor fiatal vagy.” Ami nagyon igaz! Ha az egész tested merev, nehéz a mozgás és fáj a hátad, hogyan tudnád élvezni a mindennapokat? Fontos, hogy mozgasd gerinced, hogy egészséges maradjon és ne akadályozzon semmiben.

Nagyon sokat lehetne erről beszélni, de most csak röviden és lényegretörően próbálom elmondani hogy miért, és utána nézzük a gyakorlatban 😉

bioenergetikus.hu

Gerinc felépítése

A gerinc 33-35 darab csigolyából épül fel, amelyeket porckorongok kötnek össze. Ebből 24 a valódi csigolya, a többi módosult. A csigolyák fentről lefelé haladva egyre nagyobbak, hiszen egyre nagyobb súlyt kell cipelniük. A 24 valódi csigolya 3 részre oszlik: 7 nyaki, 12 háti, 5 ágyéki csigolyára. Ezekre kell a legnagyobb figyelmet szentelni. A többi 9-11 alkotja a keresztcsontot és a farkcsontot. A gerinc ezen 5 szakasza nem egyenes sorban követi egymást, hanem oldalról nézve kettős S-görbületet mutat: a nyaki és ágyéki szakasz előre, a háti, keresztcsonti és farki szakasz hátra domborodik – erről beszéltünk már részletesen az első videóban 🙂

A csigolyák minden szakaszon porckorongokkal kapcsolódnak egymáshoz, amelyek felfogják a gerincet érő terheléseket, biztosítják az egyenletes súlyelosztást. Magas víztartalmú, kocsonyás magból és rostgyűrűből épülnek fel, és a környezetük folyadékaiból táplálkoznak ozmózissal. Tehát a gerincoszlop mozgása tartja ezeket életben. A porckorongok az idő előrehaladtával elhasználódnak, ez természetes folyamat. A mai mozgásszegény és ülő életmód felgyorsítja ezt, de lehet tenni ellene, például pilatessel. Minél többet mozogatod a gerinced, annál tápláltabbak lesznek a porckorongok, amik így jobban el tudják látni a faladataikat.

A gerinc alapvetően nagyon mozgékony, amelyet folyamatos gyakorlással meg kell őrizni. Fő mozgásai az előre- és hátrahajlás, az oldalra hajlás és forgatás – valójában minden irányba. A pilates gyakorlatok éppen ezeket a mozgásokat fejlesztik.

Ma az előrehajlás rejtelemeiben merülünk el. 🙂

bioenergetikus.hu

Előrehajlás és gördülés

A pilatesben nagyon sok az előre hajlás; például a hasprés, az egylábnyújtás, vagy a felgördülés… Illetve vannak olyan nyújtó gyakorlatok, amikben előre hajolunk bár erőt nem fejtünk ki közben. Biztonságosabb és hatékonyabb is, ha a megfelelő technikával csinálod ezeket – ami összefüggésben van a has behúzásával. Az erőt kifejtő gyakorlatoknál mindig használod a hasizmaidat, nyújtó gyakorlatoknál pedig máshol-máshogy érzed, ha jobban aktiválod őket.

A mai videóban megtanuljuk helyesen mozgatni a gerincet, és átnézzük a leggyakrabban előforduló gördüléseket a pilatesben…

Jó tornázást, és írd meg hogy ment!

Zsuzsi

Ui.: Ne felejtsd el, hogy nem biztos hogy minden gyakorlat mindenkinek jó! A gördüléseket például gerincsérvvel, szétnyílt hasizommal és kismamáknak nem szabad csinálni. Ha nem tartozol egyik csoportba sem, de megfájdul a hátad – főleg ha nyilallóan-, akkor hagyd abba, és kérdezd meg az orvosodat hogy mit-hogyan csinálhatsz.

Leave A Comment