fbpx

Pilates Kezdőknek Sorozat #2 – Hasizmok és légzés (14:30)

2019-09-30T14:44:09+02:002018 április 18 szerda|Edzésvideók, Pilates kezdőknek|3 hozzászólás

Üdv újra itt a Pilates Kezdőknek Sorozat 2. részében!

Ha csak most csatlakoztál hozzánk, nézd meg először ezeket:

Bevezető: Mi a pilates és mi nem?

Első rész: Semleges gerinc

Ma a hasizmokról, és hozzá kapcsolódóan a légzésről lesz szó.

Hallhattad már, hogy a pilates a hasizmok erősítéséhez a legjobb, és hogy egy pilates óra igazából egy nagy hasizom gyakorlat 🙂 Ez így is van – ahogy a mindennapokban is minden mozdulatnál dolgozik a hasizom, úgy a pilates gyakorlatoknál is. Sőt én szeretem úgy tanítani a pilatest, hogy először arra érezzünk rá, mikor hogyan használjuk a hasizmainkat – hasonfekvő, oldaltfekvő és négykézláb gyakorlatoknál is. Az egyensúlyt is a hasizmok megfeszítésével tartjuk meg, tehát bármit csinálunk, dolgozni és erősödni, fejlődni fog. Még jobban, ha tudatosan figyelünk rá. 😉

bioenergetikus.hu

Általában amikor hasizmokról beszélünk, a kockákra gondolunk, és ha az erős akkor minden rendben van és mindent megtettünk az érdekében. Pedig ennél sokkal összetettebb ez az izom.

A hasizmok 3 rétegben helyezkednek el egymás alatt, „a legbeljebb” lévőket nevezzük mélyhasizmoknak.

 • egyenes hasizom
  Haspréseknél, felgördüléseknél van nagy szerepe (a ferd hasizmokkal együtt), illetve ezek a „kockák”. Edzőtermekben a leggyakrabban ezt erősítő gyakorlatokkal találkozhatsz.
 • külső ferde és belső ferde hasizmok
  A törzs oldalra hajlításában és forgatásában vesznek részt, ekkor mindig ellentétesen dolgoznak – ezért kell ugyanannyit csinálni mindkét oldalra, hogy ne legyünk felemások. A belső ferde hasizom van mélyebben.
 • haránt hasizom
  Ez a legmélyebben fekvő hasizom, és az egész hasfalon végigfut. A has behúzásánál használjuk – ami a pilatesben alap -, amivel stabilizáljuk a gerinc helyzetét. Nagyon fontos odafigyelni rá, és fejleszteni, erősíteni; nem utolsó sorban ez felelős a lapos hasért is. 😉
bioenergetikus.hu

Haránt hasizom

A pilatesben a legmélyebben fekvő haránt hasizomra fókuszálunk a legjobban. Az ő feladata hogy tartsa a törzset,a gerincet, a belső szerveket. Sosem lesz nagy duzzadó izom, de nagyon erős és masszív tud lenni. Többek között ennek köszönhető, amikor centiket fogysz a derakadból és laposabb a hasad – olyan mint egy fűző.

A feladata a tartás, stabilizáció; ezért így is tudjuk a leghatékonyabban edzeni: behúzva tartjuk. Ezért mondom folyton a videókban, hogy tartsd a hasad. 🙂

Ehhez kapcsolódik a légzés, ami azért más a pilatesben, mert nem hasba szívjuk, hanem mellkasba. Tehát a has behúzva tartása irányítja is a levegőt – így egyrészt biztonságosabbak is a gyakorlatok, másrészt jobban fejleszti a tüdőt.

A mai videóban ezt mutatom meg és gyakoroljuk be, hogy hogyan használd a hasizmaid és hogyan lélegezz.

Ha megtanulod ezzel a technikával végezni a gyakorlatot, sokkal hatékonyabbá teheted a 10-30 perces edzéseid. Közben a többi hasizom is fog dolgozni, a mozgásokat ők hajtják végre, de elég lesz kevesebb ismétlésszámmal 😉

A pontosság, a testünk működésének megértése és a koncentráció rövidebb idő alatt jobb eredményeket ad!

Jó edzést mára!

Ha hasznosnak találod ezt a sorozatot, nagyon megköszönöm, ha megosztodd a barátaiddal! Csak görgess kicsit lejjebb és egy kattintással megteheted bármelyik közösségi oldalon, vagy e-mailben is.

Zsuzsi

3 hozzászólás

 1. Kata S 2019-07-10 at 18:02 - Reply

  Szia Zsuzsi, nekem az páros láb emelés sajnos nem megy. A videóban említettel rávezető gyakorlatokat. Ezeket hol találom meg? Köszönöm a segítséget.

  • Kiss Zsuzsi 2019-07-11 at 18:26 - Reply

   Szia Kata!

   Kérlek pontosítsd, hogy melyik gyakorlatnál, hol említettem? 🙂 Kb. hány percnél?

 2. Erika 2018-04-18 at 20:10 - Reply

  Köszönöm!

Leave A Comment