fbpx

Pilates Kezdőknek Sorozat #1 – Semleges gerinc (21:53)

2019-09-30T14:44:19+02:002018 április 16 hétfő|Edzésvideók, Pilates kezdőknek|0 Comments

Ebben a sorozatban átvesszük a pilates alapjait, és azokat az apró finomságokat, amikre minden gyakorlatnál jó figyelni, hogy tényleg pilatesezz, és a lehető leghatékonyabb legyen az edzésed. Először mindig elmondom az “elméletet”, utána pedig néhány gyakorlattal be is gyakoroljuk, úgyhogy öltözz át a tornához, mielőtt elindítod a videót 🙂 Így könnyen be tudod majd építeni a tanultakat a pilates edzéseidbe.

A pilates egyik sajátossága, hogy nagyon odafigyel a részletekre… Tehát ezek a videók és gyakorlatsorok is ilyenek lesznek; lassan tornázunk, tovább maradunk egy-egy mozdulatnál, de minden fontos részletet elmondok közben. Csatlakozz, függetlenül attól hogy mióta pilatesezel, az alapokhoz visszatérni mindig jó!

Ma a semleges gerinc megtartásával kezdünk.

bioenergetikus.hu

A pilates elsődleges célja egyrészt a helyes testtartás megőrzése és rögzítése a gyakorlatok közben, és a mindennapi tevékenységek közben is, másrészt a gerinc átmozgatása, mert sokszor egyszerűen azért fáj a hátunk, mert le van merevedve/be van állva (főleg deréktájon), és egy kis kimozgatással már sokkal jobb lesz.

Ennek megfelelően vannak gyakorlatok, ahol egyenesen kell tartani a hátad, és olyanok ahol nem ez az elsődleges szempont – én eszerint osztom 2 nagy csoportra a pilates gyakorlatokat. Most először azt az esetet nézzük, amikor egyenesen kell tartani a hátad. Az ilyen gyakorlatok célja, hogy megerősítse a törzs mélyebben fekvő tartó izmait, hogy könnyedén tudd szépen tartani a törzsed. Tehát most a helyes testartást nézzük át, ami valójában a gerinc természetes-semleges görbületeinek megtartását jelenti.

Ezt mindig sokat (talán unásig 🙂 ) ismétlem, de tényleg fontosnak tartom, mert szerintem úgy kell edzeni a testünket, ahogy az alapvetően is működik.

bioenergetikus.hu

Semleges gerinc

A gerinc oldalról nézve kettős S-görbületet mutat: a nyaki és ágyéki szakasz előre, a háti és a keresztcsonti-farki szakasz hátra domborodik. A görbületek kiegyenlítik egymást, a csigolyák közötti porckorongok nincsenek túlterhelve, a test minden izma harmonikusabban együtt tud működni, az ízületek terhelése a teljes testben egyenletes; ezért fontos minden testhelyzetben megtartani azokat tudatosan. Az ideális állapot:

  • a fej, a vállak és a medence egyvonalban van
  • áll picit vissza van húzva
  • vállak enyhén hátra vannak csavarva és leengedve
  • a has pici megfeszítésével a medence hátra billen természetes helyzetébe
  • a térdek enyhén hajlítva vannak, nem szabad túlfeszíteni

Pilates órákon mindig a test 3 pontjára figyelünk ezzel kapcsolatban:

  1. hogyan tartod a derekad – nem szorítjuk le a talajra (hasizom gyakorlatoknál), és nem homorítunk (pl. guggolásnál). Ez lehet új lesz és szokatlan, illetve az edzőtermekben sokszor hallhatsz ezzel ellentétes instrukciót, sőt a pilates egyik ága is úgy tanítja, hogy le kell szorítani. Én nem, mert nekem nem az a logikus.
  2. hogyan tartod a vállad és a hátad közepét. A vállat enyhén hátracsavarjuk, és leengedjük, minél jobban távolítjuk a fültől. Közben kiemeljük a mellkast, a hát közepével homorítunk mindig (nem a derékkal), és érezhetjük ahogy egy V alakban lefele húzzuk a lapockákat.
  3. hogyan tartod a fejed. Az állat enyhén a torok felé húzzuk, és biccentjük. Hasizom gyakorlatoknál is, nem kell felfele nézni.

Ezekről szól a mai video… 🙂 A főbb kiinduló helyzetekben beállítjuk a helyes testtartás 3 pontját.

Zsuzsi

Ui.: Ha még csak most csatlakoztál hozzánk, nézd meg ezeket is: Pilates kezdőknek és Ismerd meg a pilates útját!

Uui.: Ha hasznosnak találod ezt a sorozatot, oszd meg a barátaiddal! Köszönöm 🙂

Leave A Comment